NEW BLOG: Help, welk tegelformaat kies ik het best?

24.09.2020

Bij het uitkiezen van de tegels maken heel wat mensen zich druk over de keuze van het perfecte formaat. 
De eerste tip die we kunnen meegeven, is dat je je niet mag laten leiden door de grootte van je ruimte. Een toiletruimte is niet groot, maar dat wil niet zeggen dat er geen grote tegel voor gebruikt mag worden. Een grote tegel zorgt ervoor dat de ruimte groter zal ogen.

Zonder concrete plannen sta je nergens voor het kiezen van het formaat. Je kan dit enkel bepalen wanneer je de afmetingen van de ruimte kent. 

Inkom

Bij de tegelkeuze in de inkomhal speelt de aanwezigheid van een brede trap of trappenhuis een rol. Bovendien is ook de breedte van essentieel belang om de juiste grootte te bepalen. Bij ruimtes tot 90 cm breed opteer je best voor een 45x45 tegel terwijl je bij ruimtes tot 120 cm breed kan kiezen voor 60x60.

Woonkamer

Woonkamers verschillen uiteraard in afmetingen naargelang de woning. Bij een rechthoekige woonkamer is de breedte essentieel voor het bepalen van de tegels. Bij een breedte tot 360 cm kies je best voor een 60x60 tegel. Wanneer de ruimte breder is en dit eerder naar de 600 cm neigt, kan je opteren voor 120x120.

De tegels moeten goed passen. Het is niet omdat je woonkamer breder is dan 600 cm dat 120x120 steeds perfect is. Dit kan voor 610 cm niet goed uitkomen, maar voor 590 cm wel.

Badkamer

De voorkeur voor de badkamer gaat vaak uit naar een grotere tegel wat te wijten is aan de voegen. Mensen willen zo weinig mogelijk voegen zodat het makkelijker te onderhouden blijft, maar dit hoeft je niet tegen te houden voor een tegelkeuze van kleiner formaat. Voegen zijn steeds smaller geworden en de kwaliteit is geoptimaliseerd. Het onderhoud zal dus slechts een kleine inspanning vragen.

Bij de aanwezigheid van een putje, gebruikt men liefst een 30x30 tegel. Vind je dit te klein? Dan kan je het oplossen aan de hand van mozaïektegeltjes in de douche waarna je voor de rest van de ruimte kiest voor een 60x60 tegel.

Toiletkamer

De grootte van de toiletruimte is afhankelijk van de leeftijd van je woning. Bij nieuwbouwprojecten zijn de toiletten ruimer dan 50 jaar geleden. De breedte speelt hierbij ook een rol en sluit aan bij de keuzes voor de inkom. Tot 90 cm 45x45 en tot 120 cm 60x60.

Sommigen kiezen ook voor een 120x120 tegel, maar dit vraagt een uitstekende uitvoering en afwerking. Er zijn veel mogelijkheden om je toiletruimte met de juiste tegels aan te kleden. Neem steeds je afmetingen mee naar de showroom. 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies