NEW BLOG: Kopen of huren?

02.09.2020

Kopen of huren: wat is de beste stap?

Ben je erover aan het nadenken om alleen of samen te gaan wonen, maar weet je nog niet of je wil kopen of huren? Dan is het erg belangrijk om onderstaande voor- en nadelen door te nemen.

Kopen

Wanneer je een woning of een appartement aankoopt, dan bestaat er geen betere investering. Je gaat een lening aan bij de bank, die je weliswaar periodiek moet afbetalen, maar het geld blijft wel deel uitmaken van jouw patrimonium.

Bovendien ben je je eigen meester en doe je wat je zelf wil in tegenstelling tot wanneer je afhankelijk bent van je huisbaas. Je kan zelf kiezen welke veranderingen je wil aanbrengen, of je gaten in de muren mag maken, hoeveel kaders je omhoog wil hangen, etc.

Wanneer je een pand koopt en je hier enige tijd in woont, zal je merken dat je stilltjes aan dingen zal willen veranderen. Hierbij kan je dan overgaan tot renovatie voor winstmaximalisatie. Wanneer je renovatiewerken uitvoert, creër je ongetwijfeld een meerwaarde. Dit zal er ook voor zorgen dat je de woning aan een hogere prijs kan verkopen indien je dit ooit van plan bent.

Echter zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het kopen van een woning of een appartement. Het belangrijkste hierbij is dat je een flinke som spaargeld op kant moet hebben staan. Je moet namelijk zelf een groot bedrag aan eigen inbreng kunnen ophoesten. Daarnaast vraagt de aankoop niet enkel geld, maar ook tijd en energie. Je moet veel tijd en energie steken in het treffen van de regelingen, de verhuis, de opknapwerken, etc.

Huren

Wanneer je ervoor kiest om een woning of een appartement te huren, dan ben je natuurlijk niet plaatsgebonden. Heb je een nieuw stekje op het oog, dan kan je makkelijk het huurcontract opzeggen en vertrekken. Je moet wel de opzegtermijn van 3 maanden respecteren. 

Een bijkomend voordeel is dat je geen bijkomende, grote kosten moet maken. Bovenop de huurprijs zal je in sommige gevallen wel enkele gemeenschappelijke lasten moeten betalen, maar je bent niet verantwoordelijk voor herstellingen, onderhouden, aanpassingswerken en dergelijke. Dit zorgt ervoor dat je wat extra centen opzij kan plaatsen en makkelijker kan sparen dan wanneer je iets aankoopt. 

Het enige en grootste nadeel dat verbonden is aan een huurcontract is dat het huurgeld, verloren geld is. Wanneer je het huurgeld betaalt aan je huisbaas, dan ben je het kwijt en kan je dit niet terugvorderen. Je investeert niet in je eigen woning, maar in die van een ander. 

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies