NEW BLOG: Bakstenen kopen blijft de beste belegging

11.09.2020

Mensen blijven investeren in vastgoed wat te maken kan hebben met de lage rentes bij het afsluiten van een hypothecair krediet. Wat maakt het investeren in bakstenen nu zo interessant?

Veel mensen beseffen dat een investering in vastgoed iets van onschatbare waarde is. Je koopt iets aan waar je bovendien ook nog eens in kan wonen. Ben je niet van plan er zelf in te wonen, dan kan je het verhuren om op deze manier je lening af te betalen.

Rendement

Het gemiddeld bruto huurrendement bedraagt momenteel zo'n 3,4 %. Dit in combinatie met de lage hypothecaire rentevoeten laat mensen al snel de stap nemen om te investeren. Het brengt hen in de meeste gevallen meer op dan het klassieke spaarboekje.

Troeven

Vastgoedinvesteringen beschikken over een aantal troeven waar andere investeringen niet tegenop kunnen. Eerst en vooral is er het principe van de inflatiebestendigheid dat ervoor zorgt dat een pand zijn waarde blijft behouden over de loop der jaren. Bovendien zijn er ook fiscale voordelen voor wie het project financiert aan de hand van een bankkrediet. Het rendement ligt namelijk hoger dan de hypothecaire rentevoet wat wil zeggen dat je geld verdient met het geleend kapitaal. 

Addertje onder het gras

Niet alle vastgoedinvesteringen zijn even rendabel. Er zijn enkele aandachtspunten waar je op moet letten vooraleer je deze investering maakt. De ligging van het onroerend goed is van cruciaal belang: vlotte bereikbaarheid, groene omgeving, winkels, openbaar vervoer, etc. De aankoopprijzen liggen ook heel wat lager in gebieden die nog in ontwikkeling zijn en met de jaren dus meer groeipotentieel zullen kennen. Bovendien kan het huurrendement in sommige gebieden aanzienlijk hoger liggen. Het is belangrijk om dit te checken alvorens men de investering definitief maakt.

Niet enkel de ligging en de aankoopprijs zijn van belang, maar ook het type. Panden die momenteel een goede investering lijken, kunnen binnen enkele jaren al sterk in waarde afgenomen hebben. Er is een grotere kans op een overschot bij nichevastgoed (bv. studentenkoten) dan bij de traditionele panden zoals woningen en appartementen. Deze zijn niet enkel interessant omdat ze niet tot de niche behoren, maar ook omdat deze geschikt zijn voor alle leeftijden. 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies