NEW BLOG: Een plaatsbeschrijving bij uittrede, waarom?

19.08.2020

Wanneer je een woning of een appartement wil huren, moet er sowieso een plaatsbeschrijving opgemaakt worden vooraleer je je intrede neemt.

Wanneer je besluit om een einde te stellen aan het huurcontract dient er ook een uittredende plaatsbeschrijving opgesteld te worden bij vertrek.

Waarom is dit noodzakelijk?

Een plaatsbeschrijving wordt opgemaakt om de staat van de woning of het appartement vast te stellen op dat moment. Bij je intrede werd de staat ervan dus opgenomen alvorens je je intrek nam. Wanneer je vertrekt, is het bijgevolg noodzakelijk om de huidige toestand te analyseren nadat je er enige tijd gewoond hebt.

Heel wat zaken kunnen veranderd zijn gedurende deze periode. Het kan zijn dat je zelf enige aanpassingen hebt uitgevoerd (met goedkeuring van de eigenaar) zoals verfwerken, renovaties, etc. Anderzijds kan er zich enige schade voorgedaan hebben. Het gebeurt dat je bijvoorbeeld iets stuk gemaakt hebt of dat er schade opgetreden is aan de binnenmuren, keukenkasten, etc.

Aan de hand van deze uittredende plaatsbeschrijving kan de expert een staat van vergelijking opstellen om te bekijken wat er net anders is dan bij de plaatsbeschrijving bij intrede. Indien de eventuele schade toegegeven wordt door de partij, dan kan er overgegaan worden tot een minnelijk akkoord en wordt een bedrag voor schade afgenomen van de huurwaarborg. 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies