NEW BLOG: Eerste aankoop woning/appartement: tips & tricks

12.08.2020

Een eerste stekje kopen, het is voor velen de ultieme stap naar volwassenheid en zelfstandigheid, maar wat komt er bij kijken?

Een aankoop vereist meer denkwerk dan je in eerste instantie voor ogen hebt. Vele mensen krijgen het idee om de stap te wagen, maar hebben nog niet aan alles gedacht. 

Financiële aspect

Om te beginnen moet je zien dat je een hypothecair krediet kan aangaan bij de bank. Ga bij verschillende banken peilen naar je mogelijkheden. Hoeveel kan je lenen en tegen welke rentevoet? Het is beter om langs te gaan bij 20 verschillende banken zodat je de voorstellen kan vergelijken dan toe te happen bij de tweede omdat het wel interessant lijkt.

Wanneer je bij de bank langsgaat, heb je al een richtprijs voor ogen. Hou in gedachten dat je een bepaald bedrag hiervan zelf moet ophoesten. Vele makelaars vragen een voorschot van ongeveer 10% van de aankoopprijs en dat wordt niet in alle gevallen door de bank opgenomen in het hypothecair krediet. Beschik dus zeker over voldoende eigen middelen vooraleer je eraan begint.

Een huis kopen brengt niet enkel de kostprijs met zich mee. Wanneer je een budget in gedachten hebt, verreken hier dan de notaris- en aankoopkosten in. Deze twee zaken kunnen snel oplopen tot 20 000 euro, variërend met de aankoopprijs van de woning. Bovendien zal je ook moeten betalen voor verschillende verzekeringen.

Keuze van de woning/het appartement

Bij het op zoek gaan zijn er zoveel zaken waar je op moet letten dat het niet abnormaal is dat je ze eens over het hoofd zou zien. Probeer toch extra aandachtig te zijn bij het bezoeken van mogelijke panden. Net zoals elke stad, heeft een woning/appartement vaak enkele hidden gems, maar dan in de minder positieve zin van het woord. 

Waar moet je op letten? In eerste instantie is de ligging interessant, niet enkel voor je voorkeur, maar ook voor mogelijks overstromingsgevaar en een vlotte bereikbaarheid. Bekijk of je je vlot kan verplaatsen via autosnelwegen, of er winkels in de buurt zijn,... Het zijn aspecten die bijdragen tot de uiteindelijke keuze.

Bij het bezoek zelf moet je erg kieskeurig en kritisch zijn. Op het eerste zicht kan het pand er ongelofelijk goed uitzien, maar je kijkt toch best eens verder dan je neus lang is. Je moet namelijk op zoek gaan naar afwijkingen zoals vochtplekken, barsten die problemen kunnen opleveren, de staat van het pand, ... Het allerbelangrijkste is de staat van het dak. Wanneer dit nog in orde is, zijn de grootste zorgen van de baan. 

Vraag telkens alle stedenbouwkundige vergunningen op zodat je achteraf geen verrassingen voorgeschoteld krijgt. Het kan soms voorvallen dat je akkoord gaat met de koop, maar dat er achteraf een overtreding van een stedenbouwkundige vergunning aan het licht komt (bv. uitvoeren van renovatiewerken zonder bouwvergunning). Dit brengt onnodige stress mee die vermeden had kunnen worden.

Om af te sluiten zouden we kunnen stellen dat je rustig op zoek moet gaan. De beslissing heeft een grote impact op je leven dus het is niet de bedoeling om er licht over te gaan. Het is beter om bij wijze van spreken, 30 panden te bezoeken dan het op een akkoord te gooien bij het tweede. Neem je tijd, dan krijg je later geen spijt 😉

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies