NEW BLOG: Renovatie voor winstmaximalisatie

23.06.2020

Bij het verkopen van een woning, kan het interessant zijn om enkele renovaties uit te voeren met het oog op winstmaximalisatie. Je woning stijgt in waarde wanneer deze een kleine (of zelfs een grote) opknapbeurt krijgt.

Deze renovaties brengen uiteraard enkele kosten met zich mee. Er moet dus eerst grondig bekeken worden of het geld van de renovaties met de verkoop ook gerecupereerd kan worden. Renovaties uitvoeren die je niet kan dekken met de uiteindelijke verkoopprijs, zijn niet interessant.

Renoveren of opfleuren?

Is je woning toe aan grondige renovatiewerken of volstaat een kleine opknapbeurt? Het is belangrijk om dit goed te doordenken, want in de meeste gevallen kan een laagje verf wonderen verrichten. Herstelling van bepaalde meubels en een grondige opkuis dragen bij tot de opfleuring van de woning. Weet je zelf niet goed hoe eraan te beginnen? Schakel dan de hulp in van een interieurexpert die je zal bijstaan in het maken van de juiste keuzes.

Heb je toch het gevoel dat er grote renovatiewerken nodig zijn alvorens je de woonst kan verkopen? Dan moeten deze opwegen tegen de meeropbrengst bij een verkoop. De renovatie moet er in dit geval voor zorgen dat de interesse van potentiële kopers aangewakkerd zal worden.

Renovatiekosten

Heb je een idee wat alles zal kosten of kan je er helemaal geen bedrag op plakken? In het laatste geval, is het aan te raden om een prijsaanvraag in te dienen bij meerdere vakmannen. Hierdoor krijg je al een globaal beeld van wat er allemaal aan te pas zal komen, maar je moet wel in je achterhoofd houden dat deze kostenraming niet volledig zal kloppen. Er kunnen steeds extra kosten bijkomen waar je nog niet aan gedacht had. 

Bovendien komen er nog andere kosten boven water wanneer je besluit om je woning te verkopen. Je gaat op zoek naar een nieuwe woonst die je moet betalen, je betaalt notariskosten (en in sommige gevallen ook makelaarskosten) en de verhuiskosten zijn ook alles behalve gratis.

Renovaties kosten niet enkel geld, maar ook tijd. Je moet tijd kunnen vrijmaken om de renovaties in goede banen te leiden, om extra schoon te maken, etc. Dit valt soms erg moeilijk te combineren met het dagelijkse leven en het verhuizen. Het moet dus goed overwogen worden of een renovatie wel de moeite waard zal zijn.

DIY (Do It Yourself)

Wil je toch enkele zaken veranderen zonder grote kosten te doen? Kies dan voor DIY-projecten! Met goedkope materialen, kan je oude meubels een nieuw jasje geven. Pinterest is hiervoor de ideale applicatie om inspiratie op te doen. Je kan niet enkel oude meubels decoreren, maar kan ook gewoon zelf meubels maken met eenvoudige materialen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden die je kan uitvoeren, Pinterest barst van de ideeën!

Hiervoor moet je uiteraard wel een beetje een handige Harry zijn. Het mag uiteraard niet opvallen dat een renovatie zelf werd uitgevoerd.

Vraag raad

Probeer geen energie, tijd of geld te pompen in nutteloze renovaties. Vraag raad aan een expert die je kan vertellen in welke zin renovaties nuttig kunnen zijn voor je woning. Bespreek elk idee, de kosten die er bij komen kijken, etc. De expert zal je dan kunnen bijstaan in het beslissen of de renovaties nuttig zijn met het oog op een verkoop. 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies