NEW BLOG: Het belang van een plaatsbeschrijving

23.06.2020

Waarom is een plaatsbeschrijving zo belangrijk?

Het opmaken van een plaatsbeschrijving is sinds kort een wettelijke verplichting, en maar best ook.
Toch vragen vele mensen zich af waarom dit hele gebeuren zo belangrijk is.

Beeld je maar eens in: je bent eigenaar van een woning en jouw buren gaan van start met grote verbouwingswerken. Je hebt geen plaatsbeschrijving laten opmaken, maar na afloop van de werken merk je op dat er zich schade aan jouw woning bevindt die er eerder nog niet was. Aangezien je geen plaatsbeschrijving hebt laten uitvoeren, kan je niet bewijzen dat de schade nog niet bestaande was.

Een ander scenario: je bent verhuurder en je krijgt nieuwe huurders in jouw pand. Hierbij is het aan te raden om een plaatsbeschrijving te laten opmaken van de staat van het pand vooraleer de nieuwe huurders hun intrede nemen. Stel dat je dit niet doet en de huurders schade toebrengen aan jouw pand, dan zijn alle herstellingskosten, etc. voor jouw rekening.

Het is niet enkel aan te raden voor particulieren, maar zeker voor ondernemingen. Bouwheren en aannemers die van start gaan met grote (ver)bouwprojecten moeten een plaatsbeschrijving laten opmaken van alle percelen waaraan schade zou kunnen optreden. Dit is een garantie waar de bouwheer/aannemer later op kan terugvallen. Hetzelfde geldt voor immobiliënkantoren die de verhuur van panden op zich nemen.

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies