NEW BLOG: Gevelsteen VS Gevelpleister

09.10.2020

Wanneer je naar het buitenland gaat en door de straten wandelt, zal je over het algemeen veel gevelpleister spotten. In België daarentegen wordt er meer gebruik gemaakt van gevelsteen, ook al zien we gevelpleister vaker opduiken bij nieuwbouwprojecten. Apart van smaak, wat is nu eigenlijk de beste keuze?

Voor- en nadelen

✔ Gevelsteen slaat regenwater tijdelijk op. Er vormen zich geen strepen terwijl regenwater bij gevelpleister wel tot streepvorming en bevuiling kan leiden.

✘ Pleister is niet 100% stevig. Dit kan enkel mogelijk gemaakt worden door de pleisterlaag direct tegen het metselwerk aan te brengen.

✔ Gevelpleister is erg gevarieerd. Zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten is er een ruime keuze aan kleur en architectuur.

✘ Zelfs de bepleistering van de best mogelijke kwaliteit gaat slechts voor een bepaalde periode mee. Na enkele jaren zal je deze toch eens moeten opfleuren.

✘ Indien je bijvoorbeeld de ramen wil vervangen, gaat dit erg moeilijk bij gevelpleister.

✔ Ondanks de bovenvermelde nadelen, gaat sierpleister wel even lang mee als gevelsteen. Dit is ook een type pleister dat waterdicht is en waar dus geen strepen of bevuiling bij zullen voorkomen.

✔ Gevelpleister is ideaal om alle gebreken te verbergen achter de pleisterlaag. Je kan een bestaande gevel opfleuren met een pleisterlaag waardoor eventuele barstvorming of oneffenheden niet langer zichtbaar zijn.

✔ Gevelsteen zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter.

✔ De combinatie van gevelpleister met gevelisolatie op de buitenmuur zorgt ervoor dat de EPC-waarde verlaagt. 

De gevel is in principe het uithangbord van je woonst. Naast deze materialen zijn er uiteraard nog andere variaties zoals houten panelen, houtcomposiet, kunststof, etc. Het is belangrijk om voor jezelf te kijken wat het best aansluit bij jouw smaak en om je voldoende te bevragen op de mogelijkheden.

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies