NEW BLOG: Trends bij moderne woningen

22.10.2020

Architectuur en bouwstijlen hebben doorheen de jaren een enorme evolutie gekend. Neem nu de chaletstijl, die populair was aan het einde van de 19de eeuw, in vergelijking met de trends van vandaag. Dit valt niet meer te herkennen aangezien moderne, strakke woningen momenteel een enorme hype zijn. Uiteraard zijn er omtrent deze bouwstijl verdeelde meningen. De ene houdt van de simpliciteit van het design, terwijl de andere beweert dat dit snel zal vervelen. 

Deze bouwstijl bestaat al een eeuw lang en heeft bijgevolg al enige evolutie gekend. Wat zijn de actuele trends omtrent moderne woningen? 

Open ruimtes

Men houdt er niet langer van om een aparte ruimte te hebben voor elke kamer. Het is populair om de ruimtes in elkaar te laten overvloeien en de woonfuncties met elkaar te combineren. Denk hierbij aan een open keuken die aansluit bij de woonkamer, een slaapkamer met bijhorende dressing, etc. Door de verschillende ruimtes in elkaar te laten overvloeien, zorg je ervoor dat je woning heel wat groter oogt. 

Ramen

Bij moderne woningen spotten we grote ramen. De combinatie van grote, open ruimes met veel lichtinval geeft de woning een extra troef. Zonlicht heeft een positief effect op het humeur en wordt dus beschouwd als een belangrijk element voor het ontwerpen van de woning. Men opteert vaak voor een aluminiumprofiel in een zwarte kleur. 

Buitenschrijnwerk

Lijkt je dit niet zo belangrijk? Dat is het echter wel aangezien het garant staat voor de isolatie en de uitstraling van de woning. Steeds vaker worden verschillende materialen met elkaar gecombineerd. Een PVC-raam zorgt voor een uitstekende isolatie en kan zeker gecombineerd worden met de elegante uitstraling van aluminium. 

Gevel

Traditionele gevels maken plaats voor vernieuwende, frisse looks. Door het gebruik van witte crepi krijgt de woning een tijdloze, moderne uitstraling. Dit valt echter niet bij iedereen in de smaak waardoor er vaak nog gekozen wordt voor een gevelsteen. In dat geval zijn gevelstenen zonder voegen enorm populair. Het voordeel hieraan is dat stenen minder snel vuil worden dan voegen en dat je gevel langer proper zal blijven. Een actuele trend is het toevoegen van panelen uit aluminium of hout om de esthetiek te bevorderen. 

Ontwerp

De kubusvorm heeft de afgelopen jaren een enorme boost gekend. Je kan deze bijna spotten bij alle nieuwbouwwoningen. Het is een woningvorm die het ruimtegevoel bevordert. 

Bovendien worden moderne woningen gekenmerkt door een plat dak. Het sluit perfect aan bij de strakke architectuur van de woning. 

Interieur

Er zijn niet enkel trends zichtbaar wat het de architectuur betreft, maar ook omtrent de aankleding.

Het interieur van moderne woningen getuigt momenteel vaak van een industrieel karakter. Binnendeuren krijgen vaak een blokkader zodat ze discreet in de wand ingebouwd kunnen worden. Bovendien behoren ook het gebruik van glazen deuren met een donkere omlijsting en fabriekslampen tot de actuele trends. 

Wat het kleurgebruik betreft, blijft dit zo minimalistisch mogelijk. De klassieke zwart-witverhouding is nog lang niet uit den boze. Wit krijgt hierbij dan de hoofdtoon in combinatie met een donkere accentwand. 

Tegelvloeren worden steeds vaker vervangen door gietvloeren. Dit met het oog op het creëren van een extra strakke look. Er is een ruime keuze aan kleuren, maar wit is de meest populaire. Een witte gietvloer zorgt er namelijk voor dat de ruimte nog groter zal ogen. Wat de tegeltrends betreft, keert er vaak een betonlook-tegel terug. 

 

 

 

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies